آمپول دی سیکلومین برای چیست و چه عوارضی دارد
آمپول دی سیکلومین یک داروی تزریقی اسپاسم گوارشی است که برای درمان و کاهش علائم سندرم روده تحریک پذیر، اسپاسم معده، درد قاعدگی و اسهال تجویز می شود.
آمپول دی سیکلومین یک داروی کاهش اسپاسم گوارشی است که جهت درمان سندرم روده تحریک پذیر و مشکلات عملکردی در دستگاه گوارش تجویز می شود. طریقه استفاده آمپول دی سیکلومین 20 میلی گرم در 2 میلی لیتر به صورت عضلانی می باشد. این دارو در دسته داروهای ضد اسپاسم و آنتی کولینرژیک قرار دارد.مدت زمان تاثیر آمپول دی سیکلومین حدود 60 تا 90 دقیقه پس از تزریق می باشد و باید در این مدت علائم کولیکی و اسپاسم عضلانی کاهش یابد و اثر دارو نسبتا کوتاه مدت است.
عوارض آمپول دی سیکلومین شامل احساس سرگیجه پس از تزریق، خواب آلودگی، خستگی یا ضعف، حساسیت به نور، خشکی دهان، تشنگی، خشکی پوست، مشکل خواب و یبوست می باشد.البته این عوارض ممکن است در بسیاری از افراد ایجاد نشود.
آمپول دی سیکلومین چیست
آمپول دی سیکلومین یک داروی ضد اسپاسم است که با تاثیر مستقیم بر ماهیچه های صاف باعث تسکین اسپاسم های عضلانی می شود. همچنین این دارو باعث مسدود کردن عملکرد استیل کولین به طور غیر مستقیم می شود و این باعث شل شدن عضلات می شود. اسیتل کولین دارای اثرات فعال کننده عضلات است.این دارو هیچ تاثیری بر ترشح اسید ندارد، اما مستقیما باعث تسکین عضلات صاف می شود. فعالیت ACH را در محل های پاراسمپاتیک در عضلات صاف، غدد ترشحی و CNS را مسدود می کند.
آمپول دی سیکلومین حدود 60 تا 90 دقیقه پس از تزریق به اوج اثربخشی خود می رسد و نیمه عمر آن حدود 2 ساعت است و حدود 80 درصد دوز از طریق ادرار و حدود 10 درصد از طریق مدفوع دفع می شود.
موارد مصرف آمپول دی سیکلومین
دی سیکلومین برای تسکین درد نوع کولیکی ناشی از اسپاسم عضلانی مرتبط با سندرم روده تحریک پذیر (IBS) استفاده می شود. دی سیکلومین باعث کاهش ترشحات معده و حرکت دستگاه گوارش می شود.
نکات مهم قبل و بعد از تزریق دی سیکلومین
برخی افراد ممکن است در گذشته به آمپول دی سیکلومین حساسیت داشته باشند، این افراد نباید از این دارو استفاده کنند و حتما قبل از تجویز با پزشک خود مشورت کنند.
اگر سابقه بیماری خاصی از جمله انسداد روده، مشکلات قلبی، گلوکوم، حرکات آهسته دستگاه گوارش، مشکل در دفع ادرار، کولید اولسراتیو، رفلاکس مری، میاستنی گراویس دارید حتما با پزشک خود مشورت کنید. ممکن است تزریق دی سیکلومین برای برخی از بیماری ها منع مصرف داشته باشد و یا نیاز به تنظیم مقدار دوز داشته باشد.
اگر باردار هستید و یا در دوران شیردهی قرار دارید حتما قبل از تجویز با پزشک خود مشورت کنید. آمپول دی سیکلومین در گروه B بارداری قرار دارد و همچنین این دارو در شیر مادر ترشح می شود و می تواند عوارضی برای کودک شیرخوار داشته باشد.
تزریق دی سیکلومین برای کودکان حتما باید تحت نظر پزشک صورت گیرد و مقدار دوز آن با توجه به سن و شرایط بیماری کودک تجویز می شود.استفاده سرخود از این دارو می تواند عوارض جبران ناپذیری برای کودک به همراه داشته باشد.
بعد از تزریق دی سیکلومین تا مطمئن نشدید که چه تاثیری بر روی شما دارد از انجام کارهایی که نیاز به هوشیاری دارد مانند رانندگی بپرهیزید.
پس از تزریق این دارو ممکن است چشمان شما نصبت به نور واکنش نشان دهد و شما را اذیت کند. بهتر است از عینک آفتابی استفاده کنید.
در هوای گرم یا هنگام فعالیت مراقب باشید و سعی کنید مایعات زیاد بنوشید تا به از دست دادن مایعات جلوگیری شود.زیاد مایعات بنوشید مگر اینکه پزشک به شما گفته باشد مایعات کمتری بنوشید.
تزریق دی سیکلومین برای افراد بالای 65 سال باید با احتیاط بیشتری تزریق شود، زیرا ممکن است عوارض جانبی بیشتری برای این رده سنی داشته باشد.
هشدار های مهم
خشکی دهان، سرگیجه، تاری دید، عدم تعریق، تهوع، سبکی سر، خواب آلودگی و ضعف عصبی از شایعترین عوارض این دارو می باشد.
این دارو ممکن است باعث خواب آلودگی شود که این باعث می شود توانایی فرد در رانندگی، کار با ماشین آلات یا سایر کارهای خطرناک را تحت تاثیر قرار دهد. پس تا مطمئن نشدید که بدن شما چه واکنشی به این دارو دارد از کارهایی که نیاز به هوشیاری دارد پرهیز کنید.
ممکن است برای برخی ازا فراد از جمله افرادی که سابقه بیماری هایی کولیت اولسروز شدید، ریفلاکس مری، انسداد، گلوکم، بیماری های کبدی و کلیوی، بیماری قلبی، پروستات یا مشکلات ادراری منع مصرف داشته باشد.
دی سیکلومین ممکن است خطر ابتلا به گرمازدگی را در هوای گرم افزایش دهد ، زیرا توانایی تعریق شما را کاهش می دهد. در صورت بروز علائم گرمازدگی (علائم شامل تب ، تهوع و سرگیجه پس از قرار گرفتن در معرض آفتاب) ، داروی دی سیکلومین را قطع کرده و به دنبال مراقبت فوری پزشکی باشید.
اگر بیماری کلیوی دارید ، بدن شما نمی تواند آنطور که باید از شر این دارو خلاص شود . مصرف دوزهای معمولی این دارو ممکن است باعث تجمع آن در بدن شما شود و خطر عوارض جانبی را افزایش دهد. اگر بیماری کلیوی دارید قبل از استفاده از این دارو با پزشک خود مشورت کنید.
ممکن است در برخی افراد روان پریشی ایجاد کند. علائم شامل گیجی ، تغییر جهت ، از دست دادن حافظه کوتاه مدت ، توهم ، بی خوابی ، آشفتگی است. علائم معمولاً ظرف 12-24 ساعت پس از قطع دارو برطرف می شوند.
ممکن است با تعدادی از داروهای دیگر از جمله آنتی اسیدها ، داروهای ضد گلوکوم ، سایر داروهای ضد کولینرژیک ، داروهایی که بر تحرک معده (مانند متوکلوپرامید) نیز تأثیر می گذارد ، تداخل داشته باشد و به دلیل تأثیر بر تحرک معده ، بر جذب سایر داروها تأثیر بگذارد.
عوارض جانبی آمپول دی سیکلومین
همانطور که میدانید آمپول دی سیکلومین مانند سایر داروها ممکن است عوارض جانبی در برخی افراد ایجاد کند،با این حال بسیاری از افراد عوارض جانبی را تجربه نمی کنند یا فقط عوارض جانبی جزئی دارند. اگر پس از تزریق دارو دچار عوارض جانبی آزار دهنده شدید و یا عوارض از بین نرفت با پزشک خود باید تماس بگیرید.
عوارض جانبی شایع آمپول دی سیکلومین شامل:
- احساس سرگیجه، خواب آلودگی، خستگی یا ضعف
- تاری دید
- ناراحتی معده
- تحریک پذیری
- خشکی دهان
- تشنگی
- پوست خشک
- سرخ شدن
- عدم تحمل نور
- مشکل در خواب
- یبوست
واکنش الرژیک به آمپول دی سیکلومین ممکن است در برخی افراد رخ دهد که علائم آن شامل بثورات پوستی، کهیر، خارش، قرمزی، تورم در پوست، گرفتگی صدا، خس خس سینه، سفتی در قفسه سینه یا گلو می باشد. در صورت مشاهده این علائم باید سریعا به فوریت های پزشکی مراجعه کنید.
عوارض جانبی شدید که ممکن است بعد از تزریق آمپول دی سیکلومین در برخی افراد ایجاد شود شامل:
- سرگیجه یا بیهوشی
- احساس گیجی
- تغییر در بینایی
- تغییر در تعادل
- مشکل در دفع ادرار
- اسهال
- ضربان غلب سریع یا آهسته
- توهم
- تغییرات در خلق و خو
عوارض جانبی بالا با اینکه نادر است، اما ممکن است در برخی افراد رخ دهد که در صورت مشاهده این علائم باید سریعا به پزشک اطلاع دهید. اینها همه عوارض جانبی این دارو نمی باشد، زیرا نحوه عملکرد دارو در هر فرد متفاوت است و در صورت مشاهده علائم مشکوک با پزشک خود تماس بگیرید.
تداخل دارویی آمپول دی سیکلومین
داروهایی که با آمپول دی سیکلومین تداخل دارند ممکن است اثر آن را کاهش دهند ، بر مدت زمان اثر آن تأثیر بگذارند ، یا عوارض جانبی را افزایش دهند یا هنگام مصرف با دی سیکلومین اثر کمتری داشته باشند.به همین خاطر در مورد نحوه مدیریت تداخلات دارویی با پزشک خود صحبت کنید.
داروهای رایج که ممکن است با آمپول دی سیکلومین تداخل داشته باشند عبارتند از:
- آنتی اسیدها
- آنتی هیستامین ها مانند دیفن هیدرامین یا داکسیلامین
- داروهای ضدافسردگی ، سه حلقه ای
- داروهای مسکن مانند بنزودیازپین ها ، شل کننده های عضلانی ، برخی از داروهای تشنج
- نیتروگلیسیرین
- اکسی کدون یا مورفین
- داروهای دیگر که دارای خواص آنتی کولینرژیک هستند
- برخی از داروهایی که برای درمان بیماری های روانی استفاده می شوند ، مانند کلوزاپین و کلرپرومازین
- تیوتروپیوم و ایپراتروپیوم
- دیورتیک های تیازیدی
- متوکلوپرامید
توجه داشته باشید که این لیست شامل تمام داروهای در تداخل با دی سیکلومین نمی باشد و فقط شامل داروهای رایج است که ممکن است با دی سیکلومین تداخل داشته باشند.به همین خاطر در صورت مصرف هر دارویی با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید با هم تداخل نداشته باشند.