شفا مگ

درمان سریع نفخ شکم در بارداری

درمان سریع نفخ شکم در بارداری با روش های طبیعی، درمان خانگی، تغییرات در رژیم غذایی و شیوه زندگی و مصرف نکردن برخی مواد غذایی به راحتی امکان پذیر است.

درمان سریع نفخ شکم در بارداری

نفخ در دوران بارداری یک مشکل طبیعی است که ممکن است از اوایل بارداری شروع شده و تا اواخر بارداری ادامه داشته باشد. برای درمان سریع نفخ شکم در بارداری می توانید با برخی درمان های خانگی و یا پیشگیری از مصرف برخی غذاها نفخ را کاهش دهید.نفخ شکم در بارداری طبیعی است و در بیشتر موارد نگران کننده نمی باشد. هر فرد به طور متوسط 13 تا 20 بار گاز معده را دفع می کند که این در دوران بارداری افزایش می یابد که دلیل آن هم افزایش سطح هورمون پروژسترون است.

مشکل نفخ شکم در دوران بارداری ممکن است تا اواخر دوران بارداری رخ دهد و در واقع با پیشرفت روند بارداری رحم زنان فضای بیشتری را در حفره شکمی اشغال نموده و به معده آنها فشار زیادی وارد می کند. این حالت باعث می شود که زنان حامله بعد از مصرف وعده های غذایی سنگین احساس نفخ شکم نموده و در روند هضم مواد غذایی دچار مشکل شوند.

علت نفخ در دوران بارداری چیست

در دوران بارداری، هورمون پروژسترون، باعث ایجاد آروغ، نفخ و باد شکم می شود. این هورمون باعث شل شدن بافت عضلانی بدن و دستگاه گوارش می شود.

سطح بالای هورمون استروژن و هورمون های دیگر که در دوران بارداری افزایش می یابند، می توانند باعث شل شدن دریچه ی تحتانی مری در قسمت پایین مری شود که این مسئله باعث تراوش اسیده معده و در نتیجه سوزش معده می شود. در تحقیقات آمده است این هورمون ها در مقدار مویی که جنین می تواند در داخل رحم داشته باشد، نقش دارد.

در طول هفته چهارم بارداری، سلول تخم در دیواره رحم عمل لانه گزینی را انجام می دهند تا زمان تکامل جفت، کار تغذیه رویان با دیواره رحم، عروق خونی و اندومتریوز است. دیواره رحم ضخیم شده و از رویان محافظت میکند. جریان خون در ناحیه شکم افزایش یافته و باعث افزایش ضربان قلب شده که اینها باعث بزرگ شدن و متورم شدن رحم میشود که فضای بیشتری را در لگن اشغال میکند و باعث احساس فشار و نفخ در قسمت پایین شکم میشود.

سطح هورمون ها در دوران بارداری نقش مهمی را در تکامل و رشد جنین ایفا می کنند. پروژسترون و ریلکسین دو هورمونی هستند که باعث کشیده شدن لگن و ایجاد کانال زایمان می شود. همچنین این هورمون ها باعث کاهش حرکت مواد غذایی و یبوست می شوند. بطور طبیعی باکتری غذاها در روده شکسته شده و تولید گاز میکنند. در نتیجه زن حامله دچار سوزش سر دل و نفخ در دوران بارداری می شود.

عوامل دیگری نیز باعث به وجود آمدن نفخ شکم در دوران بارداری می شوند که شامل:

  • کند شدن حرکت روده ها در دوران بارداری به دلیل افزایش هورمون ها
  • بزرگ شدن رحم و جنین در طی بارداری
  • شل شدن دریچه مری در بارداری که سبب سوزش سر دل می شود.
  • گاهی اوقات نفخ به یبوست مربوط می شود، لذا ابتدا باید این مشکل را برطرف کرد

بیشتر بخوانید: نفخ شکم در بارداری از کی شروع میشه


چگونه نفخ شکم را در بارداری درمان کنیم

به طور کل راهی برای درمان کلی نفخ شکم در بارداری وجود ندارد، اما اگر مراقب رژیم غذایی خود باشید و به دنبال غذاهای نفاخ نروید می توانید این مشکل را سریعا برطرف کنید. نفخ شکم با خوردن غذای زیاد و تشکیل گاز شدید می شود.

شرایط استراحت مناسب را انتخاب کنید و سعی کنید 1 تا 2 ساعت بعد از صرف غذا یا آشامیدن دراز نکشید. هنگام استراحت چند بالش زیر سر خود بگذارید تا سر و سینه بالاتر از معده قرار گیرد و برگشت غذا از معده به مری صورت نگیرد.کمبود مایعات در بدن می تواند باعث تشدید یبوست و افزایش نفخ می شود. به ویژه اگر غذاهای فیبردار مصرف شود. پس روزانه آب کافی بنوشید و از غذاهای تازه و طبیعی مصرف کنید و از مصرف انواع غذاهای سرد و بسته بندی شده اجتناب کنید.

نوشیدن مایعات را افزایش دهید

نوشیدن آب یکی از بهترین راهکارها برای درمان نفخ است. با خود قرار بگذارید که هر روز ۸ تا ۱۰ لیوان آب بنوشید. از دیگر مایعات نظیر آب میوه های طبیعی نیز می توان استفاده کرد. فراموش نکنید که منظور ما از مایعات نوشیدنی های گازدار نیست زیرا این نوع خوراکی ها شدت نفخ را افزایش خواهند داد. آب پرتقال، آب آناناس، آب انگور و آب آلبالو از جمله بهترین آب میوه هایی هستند که می توانید از آنها استفاده کنید

سیگار را ترک کنید

سیگار کشیدن عملی است که می تواند عوارض زیادی مانند اسیدیته شدن معده را در بدن انسان به خصوص زنان حامله به دنبال داشته باشد. بنابراین، به عنوان یک زن جوان قبل از برنامهریزی برای باردار شدن باید سیگار کشیدن را ترک کنید. اگر هم انجام این کار به صورت فردی برای شما دشوار است، میتوانید در یک برنامه ترک سیگار همگانی شرکت کنید.

استرس را کنار بگذارید

بله؛ درست شنیدید، استرس نیز می تواند عاملی برای افزایش نفخ و گاز روده باشد. استرس موجب می شود تا هوای بیشتری بلعیده شود و در این صورت نفخ نیز بیشتر خواهد شد. در دوران بارداری هرگز درگیر کارهای پراسترس که اضطراب شما را افزایش می دهند، نشوید. تا میزانی که ممکن است آرامش خود را حفظ کرده و به حد کافی استراحت داشته باشید.

یوگا و مدتیشن

اگر به عنوان یک زن حامله سندرم هیپوفنتیلاسیون دارید یا بیش از حد دچار اضطراب یا هیجان هستید، سعی کنید حرکات یوگا را در هوای آزاد انجام داده و اکسیژن بیشتری را با نفس کشیدن وارد ریه های خود بکنید. برخی از حرکات یوگا که به کاهش مشکل نفخ شکم در دوران بارداری زنان کمک میکنند، عبارتند از: حرکت مثلثی، کشش دادن به شکم و کمر در حالت نشسته، طرح کشش گربه و طرح کودک

نکات مهم رژیم غذایی برای کاهش نفخ در بارداری

وعده های غذایی را کم اما متعدد مصرف کنید. همچنین غذا را در وعده های کوچک و متعدد هر 2 تا 3 ساعت مصرف کنید. قبل از خواب نیز از خوردن غذاهای حجیم خودداری کنید. سعی کنید غذای آب پز بخورید. غذاهای آبپز ، بخار پز و یا کبابی را جایگزین مواد غذایی سرخ کردنی کنید. همچنین سعی کنید زمان مناسبی را برای نوشیدن آب انتخاب کنید.

رژیم غذایی باید کم چرب و حاوی مقادیر کمی از غذاهای سرخ شده، سس های خامه دار، آبگوشت های چرب غلیظ، گوشت های پرچرب، شیرینی ها و مغزها باشد.رژیم غذایی باید پر پروتئین و بدون قندهای ساده باشد.از غذاهای ادویه دار، به خصوص ادویه تند کمتر استفاده کنید. هر چه غذا ادویه کمتر و طعم ملایم تری داشته باشد، ترشح اسید معده را کمتر تحریک می کند.

در حین غذا خوردن و یا بلافاصله بعد از اتمام غذا، آب ننوشید. می توانید 1-2 ساعت پس از صرف غذا آب و مایعات بنوشید.ورزش کنید.بعد از صرف غذا، کمی پیاده روی کنید. قدم زدن پس از صرف غذا، حرکات روده ها را تحریک می کند و باعث کاهش نفخ می شود.

ماست و نوشیدن یک لیوان شیر می تواند باعث تسکین علائم سوزش سر دل می شود و همچنین می تواند به جلوگیری از یبوست به شما کمک کند. اگر عدم تحمل نسبت به لاکتوز دارید می توانید از محصولات بدون لاکتوز استفاده کنید.

پرهیز از مواد غذایی نفاخ در دوران بارداری

سبزیجات نفاخ

مصرف بعضی از غذاها ممکن است زنان باردار را دچار گرسنگی شدید بکند، سبزیجاتی مانند کلم، گل کلم، لوبیا، جوانه بروسیا، پیاز، کلم بروکلی، آرتیشو و مارچوبه حاوی کربوهیدراتهای غیر قابل جذب بوده قابل هضم نمیباشند. این سبزیجات می توانند باعث نفخ شوند.

دانه های نفاخ

دانه هایی مانند نخود، عدس، لوبیا و نخود فرنگی منبع خوبی از فیبر هستند. با این حال، مصرف بیش از حد این غذاهای فیبردار در دوران بارداری می تواند منجر به تولید گاز در معده مادران شود

میوه های نفاخ

مصرف میوه هایی مانند سیب، انبه، کشمش، آلو، گیلاس، هندوانه و هلو نیز به دلیل این که حاوی کربوهیدراتهای غیر قابل جذب هستند، باعث تولید گاز در معده زنان باردار شده و ناحیه شکم این افراد را تحت فشار قرار میدهد

گندم

مواد غذایی دیگر از جمله گندم، سبوس گندم و محصولات تهیه شده از آرد گندم نیز می تواند باعث انجام عمل تخمیر در روده بزرگ زنان باردار شده و تولید گاز و نفخ شکم را در بدن این افراد به دنبال داشته باشد که این مشکل را در بدن زنان حامله چند برابر میکند.

غذاهای سرخ شده

مواد غذایی مانند پیاز، کلم، کلم بروکلی و لوبیا زمانی که در روغن سرخ شوند، باعث ایجاد گاز در معده زنان باردار خواهند شد. مواد غذاهای سرخ شده در معده این مادران به راحتی حرکت نکرده و روند هضم خود را کاهش میدهند که این حالت، نفخ شدید شکم را در دوران بارداری زنان به دنبال خواهد داشت.

قند های تصفیه شده

مصرف نوشیدنی های گازدار و آب میوه های شیرین که حاوی مقادیر بالایی فروکتوز هستند، باعث ایجاد نفخ شکم میشوند. بنابراین، شما به عنوان یک زن حامله میتوانید به جای مصرف آب میوه های بسته بندی، از خود میوه های تازه مانند زردآلو، موز و هلو استفاده کنید تا میل خود را برای مصرف آب نباتها و نوشابه های سودا کاهش دهد.

سلب مسئولیت مطالب و مقالات مجله شفا جنبه اطلاع رسانی و آموزش دارد. این مطالب توصیه پزشکی تلقی نمی شود و نباید مطالب را جایگزین مراجعه به پزشک کرد و برای استفاده از آنها لازم است با پزشک مربوطه مشورت کنید.