شفا مگ

راه درمان سریع بی خوابی نوزاد

علت نخوابیدن نوزاد یک ماهه در شب چیست؟ نامنظم بودن ساعت درونی نوزادان دلیل نخوابیدن نوزادان می باشد،زیرا دارای سیستم عصبی نارس هستند.در دوران بارداری مادران زمانی که حرکت می کردند رحم برای نوزاد مانند گهواره بوده است و زمانی که شب حرکت نمی کردند نوزاد در رحم شروع به لگد زدن می کند.به همین دلیل نوزاد در زمان تولد نمی تواند شب ها به راحتی بخوابد.در ادامه با راه درمان سریع بی خوابی نوزاد، کم خوابی نوزاد سه ماهه آشنا شوید

بی خوابی نوزاد
  1. علت نخوابیدن نوزاد
  2. مدت زمان خواب نوزاد
  3. مراحل خواب نوزاد
  4. تنظیم و درمان

علت نخوابیدن نوزاد

نوزادان به علت نامنظم بودن ساعت درونی شان باعث می شود که شب ها بیدار و هوشیار باشند و نتوانند بخوابند.سیستم نارس نوزادان نمیگذارد ساعت درونی بدنشان را کنترل کنند.

همچنین عوامل محیطی و فیزیکی نیز می تواند باعث شود که نوزاد نتواند به راحتی در شب بخوابد. عواملی مانند اتاق گرم یا سرد، روشن و یا پر سر و صدا باعث بی خوابی نوزاد می شود.همچنین شاید نوزاد نتواند به تنهایی به خواب برود. حتما باید در آغوش تان آرام تکان داده شود تا بخواب برود.

مدت زمان خواب نوزاد

نوزادان می بایست به طور متوسط حدود 8 ساعت در شب و 8 ساعت در روز بخوابند.بعضی نوزادان در ابتدا نمی توانند در طول شب پیوسته حدود 6 تا 8 ساعت را بخوابند و معمولا تا سه ماهگی چندین بار در طول شب بیدار می شوند.

در اغلب نوزادان آنها هر 3 تا 4 ساعت برای شیر خوردن بیدار می شوند. اگر نوزاد شما خود برای شیر خوردن در طول شب بیدار نمی شود، لازم نیست که برای شیر خوردن نوزاد بیدار کنید مگر آنکه پزشک او به شما این را توصیه کرده باشد. البته تا هفته پنجم و ششم اجازه ندهید نوزادتان بیش از 5 ساعت بدون شیر بخوابد.الگوی خواب نوزاد از هنگامی که در شکم مادر است شروع به شکل گیری می کند. در حدود 8 ماهگی جنین، او شروع به خواب با حرکت یا خواب آرام می کند

مراحل خواب نوزاد

نوزادان در زمان خوابیدن مراحل های مختلفی دارند که از زمان خواب تا زمان بیدار شدن این مراحل طی خواهد شد.

مرحله حرکت سریع چشم ها

این مرحله خواب سبک است که در این مرحله نوزاد خواب نیز می بیند و چشم های او با سرعت به جلو و عقب حرکت می کنند. با اینکه نوزادان حدود 16 ساعت در شبانه روز می خوابند، حدوداً نیمی از این زمان خواب rem می باشند. کودکان بزرگتر و بزرگسالان بسیار کمتر از این زمان می خوابند و تنها چند ساعت را در خواب rem سپری می کنند.

خواب نوزاد در مرحله غیر REM:

  • مرحله اول خواب نوزاد: چرت زدن- چشم ها بر روی هم می افتند، ممکن است باز و بسته شوند.
  • دومین مرحله خواب نوزاد: خواب سبک- نوزاد دست و پایش را حرکت می دهد و ممکن است با صدا از جا پریده و تکان بخورد.
  • مرحله سوم خواب نوزاد: خواب سنگین- در این مرحله نوزاد آرام و بدون حرکت است.
  • چهارمین مرحله از خواب نوزاد: خواب بسیار سنگین- در این مرحله نوزاد کاملاً آرام و بدون حرکت است و حتی با سر وصدا نیز تکان نمی خورد.

نوزاد در هر بار خوابیدن ابتدا وارد مرحله اول و سپس مرحله 2 و 3 و 4 می شود پس آن به مرحله 3 بازگشته و بعد مجدداً وارد مرحله 2 شده و پس از آن وارد خواب rem می گردد. این سیکل ممکن است چندین بار در طول خواب او رخ دهد. بعضی از نوزادان هنگامی که از مرحله خواب بسیار عمیق وارد خواب سبک می شوند ممکن است به طور کامل بیدار شده و در چند ماه اول برایشان مشکل باشد که دوباره به خواب برگردند


بیشتر بخوانید : علائم دندان در آوردن نوزاد


درمان و تنظیم بی خوابی نوزاد

نوزاد بسیار تحریک پذیر است و شاید نتواند به تنهایی به خواب برود. او را در آغوش تان آرام تکان دهید و در محیطی ساکت، گردن اش را بمالید تا آرام شود، ولی سعی کنید وقتی که هنوز بیدار است او را در گهواره اش بگذارید. نباید عادت کند که همیشه کسی تکانش دهد تا بخوابد. می توانید برنامه خواب نوزاد را به روش های زیر تغییر دهید:

سکوت را رعایت کنید

وقتی شب می شود چراغ ها را خاموش کرده و سر و صدای اضافی را به حداقل برسانید.

حمام کردن نوزاد قبل از خواب شب

نوزاد در طی حمام کردن خسته شده و با سرعت بیشتری به خواب عمیق فرو می رود. همچنین آب گرم نه تنها نوزاد را آرام می کند، بلکه عضلات او را ریلکس می کند. اگر مادر بتواند در طی استحمام، با آب گرم نوزاد را ماساژ هم بدهد برای نوزاد بسیار مطلوب می باشد.

همچنین مادران خوش ذوق می توانند روغن اسطوخودوس را و بعد از حمام کردن به بدن نوزاد خود بمالند. این روغن نوعی شل کننده و ریلکس کننده طبیعی است که سبب القای خواب به نوزاد می شود. لازم به ذکر است که شامپوی معروف و رایجی که از قدیم برای نوزادان و کودکان استفاده می شود، از این روغن دارد.

اگر به هر دلیلی تمایل ندارید که نوزاد خود را شب ها و قبل از خواب به حمام ببرید، مثل ترس از سرماخوردگی نوزاد، می توانید قبل از خواب بالش و وسایل رختخواب نوزاد را به اسانس اسطوخودوس آغشته کنید. لازم به ذکر است که باید ملحفه ای تمیز بر روی بالش آغشته شده به اسطوخودوس بیندازید و سپس نوزاد خود را بر روی آن بخوابانید.

تماس مستقیم پوست نوزاد با اسطوخودوس و اسانس آن ممکن است حساسیت هایی برای او ایجاد کند. اسانس اسطوخودوس آرامش بخش خوبی برای القای خواب به نوزاد محسوب می شود.

نکته: اگر چه روغن اسطوخودوس و یا اسانس آن برای خواب راحت نوزاد بسیار مناسب است، اما ممکن است برخی نوزادان به این گیاه حساسیت داشته باشند. بنابراین به والدین توصیه می شود که قبل از استفاده از این روغن با پزشک متخصص مشورت کنند.

ماساژ دادن نوزاد

بازی کردن با دست و پای نوزاد و انجام حرکات کششی به همراه ماساژ دادن او (ماساژ دادن نوزاد می تواند با چرب کردن بدن او همراه باشد) می تواند نوزاد را خسته کند و خواب را به او القا نماید. بنابراین والدین می توانند زمان کمتری را برای خواباندن نوزاد اختصاص دهند.

نکته: قبل از ماساژ نوزاد، روش های صحیح ماساژ را باید بگیرید تا خطری او را تهدید نکند.

خوابیدن نوزاد در روز

در طول روز هنگامی که وقت چرت زدن نوزاد می رسد او را در تختش در اتاق نشیمن بخوابانید و گهواره را مخصوص خواب شب نگه دارید. نگذارید در طول روز زیاد بخوابد. به روش های مختلف سعی کنید نوزادتان را در طول روز سرگرم کنید، مثلا او را در تخت بازی قرار دهید، حمامش کنید، پایش را قلقلک دهید یا برایش آواز بخوانید.

در طول روز هنگامی که فرزندتان خواب است سر و صدای روزمره تان را ایجاد کنید. لازم نیست وقتی کودک خوابیده با نوک پنجه در اتاق راه بروید. اجازه دهید به سر و صدای تلویزیون، رادیو، تلفن و جارو برقی عادت کند. در این صورت شب هنگام وقتی همه جا ساکت است بهتر و راحت تر می خوابد. به جز در مواردی که نوزاد واقعا گریه می کند، در طول شب سعی کنید با شنیدن هر صدایی کنارش نروید. بگذارید خودش خوابیدن را یاد بگیرد. وقتی بالای سرش می روید غیر مستقیم و ناخواسته به شب بیداری اش کمک کرده اید.

خوابیدن در یک زمان مشخص

اگر چند شب متوالی، نوزاد خود را به خوابیدن در یک ساعت مشخص عادت دهید ساعت خواب او منظم می شود و خود به خود نوزاد با رسیدن به آن زمان مشخص، احساس خواب آلودگی می کند.

محیط ساکت و آرام

اگر نوزاد بیش از حد به صدای بلند حساس است، سعی کنید محیط خانه را هنگامی که نوزاد خواب است آرام نگه دارید. صدای زنگ موبایل و آیفون را کم کنید و تلویزیون و رادیو را با صدای کم استفاده نمایید. برخی از نوزادان با شنیدن صدای بلند نه تنها از خواب می پرند، بلکه تا مدت ها گریه می کنند و به خواب نمی روند و بی تابی می کنند. این ناشی از ترسیدن نوزاد از صدای بلند است.

در این هنگام توصیه می شود مادر، نوزاد خود را در آغوش بگیرد و با محبت با او صحبت نماید، برایش شعر بخواند و شرایط را طوری فراهم کند که نوزاد احساس امنیت و آرامش کند. در آن هنگام است که نوزاد می تواند دوباره به خواب راحت برود.

سلب مسئولیت مطالب و مقالات مجله شفا جنبه اطلاع رسانی و آموزش دارد. این مطالب توصیه پزشکی تلقی نمی شود و نباید مطالب را جایگزین مراجعه به پزشک کرد و برای استفاده از آنها لازم است با پزشک مربوطه مشورت کنید.