شفا مگ

علائم بیماری لثه چیست

بیماری لثه در هر سنی ایجاد می شود،اما در افراد بزرگسال بیشتر است.بیماری لثه را اگر سریع تشخیص داده شود می توان با مراجعه به دندانپزشک آن را درمان کرد.در ادامه با دلایل ،علائم ، تشخیص و راه درمان بیماری های لثه آشنا شوید تا بتوانید به موقع این بیماری را تشخیص و برای درمان آن اقدام کنید.

علائم بیماری لثه چیست
  1. دلیل بیماری لثه
  2. علائم بیماری لثه
  3. راه تشخیص بیماری لثه
  4. درمان بیماری لثه
  5. پیشگیری از بیماری لثه

دلیل بیماری لثه

اگر دندان ها به صورت روزانه با مسواک زدن و نخ دندان کشیدن تمیز نشوند، امکان تشکیل پلاک وجود دارد و باکتری های موجود در پلاک دندان نه تنها بر لثه ها و دندان ها تاثیر می گذارند، بلکه علاوه بر این می توانند بر بافت لثه ها و استخوان نگهدارنده دندان ها نیز تاثیر مخرب داشته باشند و باعث تحلیل لثه شوند.

بیماری لثه از جمله عفونت لثه می تواند در نتیجه تعدادی از عوامل برای فرد ایجاد شود، اما عدم رعایت مناسب بهداشت دهان و دندان رایج ترین علت ابتلا به این بیماریهای لثه است. رعایت نکردن مناسب بهداشت دهان همچون عدم مسواک زدن مناسب یا منظم می تواند باعث ایجاد پلاک بر روی دندان ها شود.

علائم بیماری لثه

با توجه به علائم ذیل و هر گونه تغییر در دندان یا لثه حائز اهمیت بوده و می بایست به دندانپزشک مراجعه کنید.زیرا اگر درمان نشود سبب بیماری های دیگری می شود و می تواند بافت های پشتیبان دندان را نیز از بین ببرد و همچنین ممکن است خطر ابتلا به بیماری های قلبی را نیز افزایش دهد.

خونریزی دهان

اگر پس از مسواک زدن یا کشیدن نخ دندان در روشویی خون مشاهده کردید، نشانه ی آن است که مشکلی وجود دارد. خونریزی پس از شستشوی دهان، احتمالا نشانه ی ورم لثه است. ورم لثه یکی از اشکال خفیف بیماری لثه است که سبب خونریزی لثه خصوصا پس از مسواک زدن و غذا خوردن می شود. خوشبختانه این بیماری خیف با مسواک زدن و استفاده روزانه از نخ دندان و همچنین تمیز کردن منظم توسط پزشک معکوس می شود.

بوی بد دهان

همه افراد در یکسری موقعیت ها دهانشان بوی بد می دهد، اما اگر قبلا شما را آزار نمی داده و بدتر نشده، می تواند نشانه ی بیماری لثه باشد. همیشه بویی دارد که اطرافیان متوجه می شوند، اکثرا بویی شبیه الکل یا سیب گندیده است. زمانی که باکتری به زیر بافت لثه کوچ می کند، جایی که مسواک و نخ دندان نمی تواند به آن برسد ممکن است بوی بد بوجود آید.

تغییر دندان ها

برخی افراد متوجه فاصله کوچک بین دندان ها که قبلا وجود نداشته می شوند، یا دندنهای جلوی آنها متمایل به جلو یا عقب می شود، این تغییرات می توانند نشانه ی بیماری لثه باشند.

لثه های قرمز یا متورم

لثه های قرمز، پف کرده یا نازک می توانند نشانه ی ورم لثه باشند. جهت جلوگیری از پیشرفت التهاب لثه حائز اهمیت است که آن را درمان نمائید. شکل جدی تر بیماری لثه باعث می شود لثه ها از دندان عقب نشینی کنند و شکل کیسه ای را پیدا کند که آلوده شده است.

تشکیل جرم دندان

نوار چسبنده ای که روی دندان تشکیل می شود جرم نامیده می شود (ممکن است متوجه یک ماده ی سفید یا زرد رنگ در بین دندان ها یا در طول خط دندان شوید) این جرم می تواند پیشروی کرده و تارتار شود(سخت، رسوبات کلسیمی که باید توسط دندانپزشک برطرف شوند) با مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن منظم برطرف نمی شود.

دندان های حساس

اگر حساسیت دندان های شما شروع شده است می تواند به این معنا باشد که شما خیلی محکم مسواک را به دندان های خود می کشید یا می تواند نشانه ی ابتلا به بیماری لثه باشد که از حالت خفیف پیشرفت کرده است. زمانی که بافت لثه کاهش می یابد، ریشه ی دندان که کمتر از مینای خارجی است و سبب حساسیت می شود، نمایان می گردد.

دندان های لق

داشتن دندان لق برای بزرگسالان جالب نیست. اگر حس می کنید دندانتان زمانی که به آن زبان می زنید یا با انگشت آن را لمس می کنید، تکان می خورد بیماری التهاب لثه تان شدیدترشده است.

استرس مزمن

استرس داشتن، لزوما به این معنا نیست که به بیماری پیشرفته ی لثه مبتلا شده اید؛ اما باتوجه به آکادمی آمریکایی پریودنتولوژی، استرس مزمن ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را بالا ببرد زیرا مبارزه با عفونت ها از جمله التهاب لثه را برای بدن سخت تر می کند. اگر احساس ساییدگی می کنید و علائم دیگر را نیز دارید با پزشک خود صحبت کنید.

فشردگی یا سایش دندان ها

اگر در هنگام خواب یا بیداری دندان هایتان را به هم فشار می دهید یا می سایید احتمالا خطر ابتلا به بیماری لثه را افزایش می دهید. این کارها نیروی بیش از حدی بر روی بافت های پشتیبان وارد کرده و ممکن است سبب نابودی آن شود.

عادت سیگار کشیدن

مطالعات نشان می دهند که افراد سیگاری جرم دندان بیشتری نسبت به افرادی که سیگار نمی کشند دارند. بعلاوه، تنباکو به دندان و لثه ها آسیب می زند، سبب ورود عفونت های باکتریایی به لثه و در نهایت منجر به بیماری لثه می شود.

تشخیص بیماری لثه

دندانپزشك با ویزیت های دندانپزشكی منظم می تواند بیماری های بافت های اطراف دندان را در مراحل اولیه، قبل از صدمه دیدن غیرقابل برگشت استخوان ها و دندان ها تشخیص دهد.این بیماری ها پیشرونده بوده و ابتدا علائم ناراحت كننده ای ایجاد نمی كند تا در مورد وجود مشكل به شما هشدار دهد.

با این همه، درد در مراحل پیشرفته یا در بیماری های با پیشرفت سریع ممكن است رخ دهد بنابراین آنقدر صبر نكنید كه دندان درد به سراغتان بیاید.

دندانپزشك در طول معاینات عمومی، لثه های شما را از نظر مشكلات بافت های اطراف دندان معاینه و با استفاده از وسیله ای به نام سوند پریودونتال، اتصال بافت لثه به دندان، عمق شیار بین لثه ها و دندان ها و عمق پلاك ها را اندازه گیری می كند. همچنین ممكن است برای بررسی تخریب استخوان نیاز به گرفتن عكس رادیوگرافی پیدا شود.

درمان بیماری لثه

شیوه درمان بیماری های بافت اطراف دندان بستگی به نوع بیماری و پیشرفت آن دارد. علاوه بر برنامه درمانی، رعایت بهداشت روزانه دهان برای موفقیت هر نوع درمان بافت های اطراف دندان ضروری است.

نخستین قدم معمولا پاكسازی كامل است كه شامل جرمگیری برای برداشتن پلاك ها و جرم زیر خط لثه است. در برخی موارد نیزممكن است جفت شدگی دندان ها احتیاج به تنظیم كردن داشته باشد.

همچنین برای كمك به كنترل رشد باكتری های زیر لثه كه از خود سم تولید كرده و باعث التهاب بافت های اطراف دندان می شوند، استفاده از آنتی بیوتیك ها یا شستشو با مواد ضدعفونی كننده توصیه می شود.

در صورت پیدایش پلاك عمیق (بیش از چهار تا شش میلی متر) ممكن است به عمل جراحی فلاپ احتیاج شود، زیرا باقی ماندن پلاك ها زمینه را برای ایجاد عفونت و تخریب استخوان فراهم می كند.

در این تكنیك لثه را از روی استخوان بلند كرده و سپس در محلی جدید یا در وضعیتی جدید از نو بخیه می زنند تا تمیز نگه داشتن آن راحت باشد.

پیشگیری از بیماری لثه

در صورت مراقبت مناسب و كافی، حفظ سلامت دندان ها و لثه ها برای یك عمر امكان پذیر است، بنابراین برای پیشگیری از ایجاد این بیماری ها باید به نكات زیر توجه كرد:

دندان ها را حداقل دو بار در روز مسواك بزنید. این كار پلاك دندان را برطرف می كند.مسواكی با پرز های نرم و كیفیتی خوب انتخاب كنید. مسواك سایش پیدا كرده یا ریش ریش شده یا با پرزهای سخت می تواند به لثه ها صدمه بزند.

اطمینان حاصل كنید كه از محصولات مورد تایید دندانپزشكان استفاده می كنید تا ایمنی و اثر بخشی محصول تضمین شده باشد.

از نخ دندان یا سایر تمیزكننده های بین دندانی برای كمك به زدودن پلاك از فضای بین دندان ها كه مسواك دسترسی به آن ندارد، استفاده كنید. ژنژویت را غالبا می توان به طور موفقیت آمیزی با مسواك زدن منظم روزانه و تمیزكردن بین دندان ها برطرف كرد.

خمیر دندان ها و دهان شویه های حاوی فلوراید برای كمك به پیشگیری دندان توصیه می شود. چنانچه در كنترل پلاك بالای خط لثه و ژنژویت احتیاج به كمك اضافی داشتید، دندانپزشك ممكن است علاوه بر روشی كه به طور روزانه برای حفظ بهداشت دهان به كار می برید،استفاده از یك دهان شویه ضد میكروبی مورد تایید ADA را به عنوان روشی موثر توصیه كند.

رژیم غذایی متعادلی برای سلامت عمومی بدن خود داشته باشید و از گروه های غذایی اصلی مانند نان ها، حبوبات و سایرغلات، میوه ها، سبزی ها، گوشت ها، گوشت پرنده ها، ماهی ها، شیر، پنیر و ماست استفاده كنید؛ این غذاها، پروتئین ها، كربوهیدرات ها، چربی ها، ویتامین ها، مواد معدنی و آب كافی مورد نیاز بدن را فراهم می كنند.

طبق برنامه ای منظم به دندانپزشك مراجعه كنید، زیرا دندانپزشك و بهداشت كار دهان و دندان تكنیك های مناسبی برای مسواك زدن به شما نشان و پرسش های شما را پاسخ می دهند و برنامه مناسبی برای معاینات عمومی به شما توصیه می كنند.

سلب مسئولیت مطالب و مقالات مجله شفا جنبه اطلاع رسانی و آموزش دارد. این مطالب توصیه پزشکی تلقی نمی شود و نباید مطالب را جایگزین مراجعه به پزشک کرد و برای استفاده از آنها لازم است با پزشک مربوطه مشورت کنید.